Μάνος Κουνουγάκης

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1985 στο Ηράκλειο. Ζει στην Αθήνα, όπου και εργάζεται ως καθηγητής αγγλικής γλώσσας. Διδάσκει επίσης θεατρική γραφή στη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής των Θανάση Τριαρίδη και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη στο Θέατρο Πορεία.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερικάνικη Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Essex. Στην πτυχιακή του εργασία ανέλυσε τις ελληνικές επιρροές στην ποίηση της Hilda Doolittle. Είναι επίσης μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. με ειδίκευση στη θεατρική γραφή και μετάφραση.

Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται το βρετανικό Focus και τα αμερικάνικα Scifaikuest και Illumen. Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια δημιουργικής γραφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα, του Derek Walcott στη Βρετανία. Έχει διακριθεί με θεατρικά μονόπρακτα, ποιήματα, διηγήματα και σενάρια όπως το βραβείο χαϊκού Vladimir Devidé του International Academic Forum, οι υποψηφιότητες στα Dwarf Stars Awards 2014 και 2016 (τα βραβεία ποίησης του φανταστικού της American Science Fiction Poetry Association) και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Θεατρικού Συγγραφέα του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας.

Μεταφράσεις του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και ανθολογίες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής: Οδυσσέας: Ένας Ελληνικός Μύθος (Πατάκης, 2013) και Living / Writing: Inner and Outer Landscapes of Irish and Greek Poets (Peter Lang, 2018). Υπήρξε δημιουργός και διαχειριστής του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού Chalice (2014-2017), καθώς και μέλος της συντακτικής ομάδας του αγγλόφωνου λογοτεχνικού περιοδικού Prachya Review (2015-2017) από το Μπαγκλαντές. Είναι συνδημιουργός της ιστοσελίδας PlayGRound όπου δημοσιεύονται ελληνικά θεατρικά έργα ελευθέρα για ανάγνωση.

Τα θεατρικά του έργα δημοσιεύονται ελευθέρα για ανάγνωση και στην προσωπική του ιστοσελίδα. Σε έντυπη μορφή κυκλοφορεί το θεατρικό έργο Φίλεμα από την Κάπα Εκδοτική (2023).

Photo Credit: Γιώργος Παπαδόπουλος